Θεραπεια Κρουστικων Κυματων

για τη Στυτική Δυσλειτουργία

Τα κρουστικά κύματα εγεργοποιούν μηχανισμούς νεοαγγείωσης στα σηµεία όπου επενεργούν, βελτιώνοντας δραστικά τη ροή αίματος στο πέος. Με απλά λόγια, δημιουργούν σταδιακά νέους αγγειακούς κλάδους ενώ αναζωογονούν τους ήδη υπάρχοντες, επαναφέροντας φυσιολογικά τη στύση. Η EDSWT (Erectile Dysfunction Shock Wave Therapy) είναι η μοναδική επιστηµονικά τεκμηριωμένη μέθοδος η οποία αντιμετωπίζει την αιτία και όχι το αποτέλεσµα του προβλήματος.

Η θεραπεία γίνεται εξωτερικά µέσω µιας ειδικής συσκευής παραγωγής κρουστικών κυμάτων, τη Medispec ED-1000,η οποία διοχετεύει µια σειρά κρουστικών παλμών στο πέος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο ασθενής αισθάνεται µόνον ελαφρά τσιμπήματα, και η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 12
συνεδρίες.

Η τεχνολογία αυτή, πέραν της ουρολογίας, έχει αποδεδειγμένα αποτελέσµατα στην Καρδιολογία, µε αποκορύφωμα σηµαντικά αποτελέσµατα στην ισχαιµική καρδιοπάθεια. Κατά την θεραπεία EDSWT εφαρμόζονται εξωσωµατικά κρουστικά
κύματα χαμηλής έντασης που εστιάζονται στα αγγεία του πέους, µε αποτέλεσµα την δηµιουργία νέων αγγείων στα σηραγγώδη σώματα καθώς και την αναζωογόνηση των υπαρχόντων αγγείων. Με τη μέθοδο αυτή αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η αγγειακή αγεπάρκεια, δηλαδή η κύρια αιτία στυτικής δυσλειτουργίας.

Η θεραπεία, εκτός από ανώδυνη, εἶναι και απόλυτα ασφαλής.
Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες από την εφαρµογή της, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Ιατρός αποφασίζει εάν ο ασθενής είναι κατάλληλος γι’ αυτήν προτού αρχίσουν οι συνεδρίες.

Η θεραπεία µε κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης EDSWT συστήνεται επίσηµα από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία (EAU) ὡς η µέθοδος εκλογής (Gold Standard) για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας (EAU guidelines on Male Sexual Dysfunction).

Προσοχή: Η συγκεκριµένη οδηγία βασίστηκε στις κλινικές μελέτες που διεγεργήθηκαν µε την συσκευή Medispec ED 1000, η οποία χρησιµοποιείται στο ιατρείο µας.

Οἱ ασθενείς µε στυτική δυσλειτουργία η οποία οφείλεται σε αγγειακά αίτια καθώς και χρόνιοι διαβητικοί επωφελούνται σηµαντικά από την εφαρµογή της συγκεκριµένης θεραπείας και το θετικό αποτέλεσµα αφορά τόσο σε αυτούς που ανταποκρίνονται στη θεραπεία µε τα γνωστά χάπια, όσο και σε αυτούς που δεν ανταποκρίνονται.

Όσον αφορά τους πρώτους, η επίτευξη στύσης γίνεται χωρίς την Χρήση φαρμάκων στο 70% των ανδρών που υποβλήθηκαν στην θεραπεία.

Όσον αφορά τους δεύτερους, έως τώρα οι µόνες διαθέσιµες λύσεις ήταν οι ενδοπεϊκές εγέσεις ή η χειρουργική τοποθέτηση πεϊκών προθέσεων. Η EDSWT φέρνει νέα ελπίδα στους παραπάνω ασθενείς, δεδομένου ότι σε ποσοστό
µεγαλύτερο του 70%, µετά την θεραπεία εμφανίζουν καλές στύσεις σε συνδυασμό µε τη χρήση των χαπιών, και παρά το ότι θεωρούνταν ασθενείς µε «τελικού σταδίου» στυτική δυσλειτουργία, απολαμβάνουν ξανά φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα.